tel: +40 728 063 391
en
ro

Informații Utile

„În orice situație, este important
să vă păstrați calmul!”

Ghid Accident

Pentru situația nedorită și neplăcută de accident, este necesar să rămâneți calm și luați măsurile adecvate de limitare a consecințelor accidentului (vătămări, pagube materiale).

 

Pentru accidente ușoare-soldate exclusiv cu pagube materiale :

 • Deplasați autoturismul în afara carosabilului pentru a nu stânjeni circulația celorlalți participanți la trafic, indiferent dacă sunt două sau mai multe autovehicule acroșate.
 • Dacă nu puteți deplasa autoturismul, datorită unor avarii serioase la roți, direcție, radiatoare sparte, motor avariat, airbaguri declanșate, etc, fiți cu prezență de spirit și porniți lămpile de avarii, sau luminile de poziție (cele care funcționează), plasați un triunghi reflectorizant în spatele autoturismului înspre direcția inițială de deplasare la o distanță recomandată egală sau ușor mai mare cu limita legală de viteză pe zona în care vă aflați, spre exemplu, dacă limita legală în zona în care ați fost implicat în accident este de 50 km/h, plasați tringhiul la 50 metri de autoturism. Acest lucru poate fi foarte important, pentru prevenirea altor coliziuni, chiar poate salva vieți (din cazuistica personală întâlnită).
 • Nu uitați să îmbrăcați și vesta reflectorizantă, dacă accidentul este grav, sau autoturismul nu poate fi mișcat în afara carosabilului, ea vă face vizibili pentru alți șoferi din trafic.
 • Faceți fotografii cu telefonul mobil sau cu alt mijoc adecvat la îndemâna dvs, a pasagerilor din mașină sau a altor persoane aflate în zonă asupra poziției autovehiculelor după accident, locului accidentului, fragmentelor rezultate pe carosabil și în afara lui, după caz (pierderi de lichide, cioburi, urme de frânare, derapare, târâre, zgâriere), asupra decorului (clădiri, puncte de reprer recognoscibile ulterior) din zona accidentului pentru recunoașterea ulterioară).
 • Faceți fotografii și asupra detaliilor avariilor, pot fi foarte utile. Fotografiile locului accidentului pentru avarii produse din contactul cu gropi, defecte din carosabil pot fi cruciale pentru identificarea ulterioară a responsabilului sectorului de drum.
 • Dacă aveți dubii asupra vinovăției fotografiați sau notați indicatoarele rutiere, marcajele, semaforizările.
 • Dacă sunt două autoturisme implicate în accident și nu sunt divergențe privind vinovăția, întocmiți cu celălalt conducător auto formularul de constat amiabil pe care îl puteți procura de la posturi de poliție sau birouri de asigurări.
 • Dacă sunt divergențe privind vinovăția sau în accident au fost implicate trei sau mai multe autovehicule, vă adresați celui mai apropiat post de poliție.
 • Notați nume și numerele de telefon ale celorlalți conducători auto, schimbați copii deocumente, notați nume martori, numere de telefon și numere de înmatriculare dacă accidentul este grav (victime) sau dacă sunt dubii privind vinovăția celor implicați.
 • Verificați corectitudinea datelor din procesul verbal al poliției și din autorizațiile de reparație eliberate și dacă aveți obiecțiuni întemeiate și sustenabile privind culpa stabilită, menționați în actul eliberat.

 

În cazul accidentelor rutiere soldate cu vătămări corporale de la cele mai ușoare, la cele mai grave (deces) este obligatoriu să nu mișcați autovehiculele din poziția finală de după impact.

 • Acordați în primul rând primul ajutor medical victimelor în ordinea gravității.
 • Sunați imediat la apelul unic de urgență 112 pentru a solicita prezența poliției și a echipajelor SMURD (ambulanțe).
 • Puneți-vă la dispoziția poliției de îndată ce este prezentă, dați relațiile solicitate pentru întocmirea procesului verbal de cercetare la fața locului, notați-vă eventuale întrebări de adresat ofițerilor de cercetare penală. Până la venirea poliției, nu părăsiți locul accidentului și căutați să mențineți probele rezultate pe locul inițial-amplasare cioburi, fragmente de impact, marcați urmele de frânare, derapare mai puțin vizibile, cu cretă .
 • Dacă implicat, sau doar martor ocular, notați-vă toate detaliile – nume persoane, numere înmatriculare, condiții meteo, stare carosabil, traiectorii, viteze estimate etc.

 

Toate aceste detalii pot fi foarte importante în aflarea adevărului și în ajutarea procedurii de cercetare penală pentru accidente cu vătămări sau doar protocolate de constatul amiabil sau poliție.

Pentru mai multe detalii vă rog să mă contactați vizitând pagina de contact